Jollesejlads til fiskeri og fornøjelse

En jolle med en påhængsmotor er en nem og tilgængelig måde at sejle på. Man kan enten sejle direkte fra stranden eller fra en havn

Vi har over 100.000 joller langs de danske kyster. Nogle bliver brugt i forbindelse med fritidsfiskeri og andre til tursejlads i nærområdet. Umiddelbart kræver det ikke de store færdigheder at anskaffe og sejle en jolle.

Men vejret kan skifte og motoren kan svigte og en hyggelig sejltur kan udvikle sig til en kritisk situation. Med god forberedelse af turen, den rigtige påklædning efter vandtemperaturen og en god stabil jolle så er grundlaget for en sikker tur til stede.

Lær at sejle

Inden du giver dig i kast med jollesejlads, bør du danne dig et grundlæggende kendskab vandet du sejler på og det vejr du begiver dig ud i.
Lær også din motor at kende, og hvordan man klarer de mest almindelige motorfejl.

Hold dit grej i orden

Start med at vælge en stabil og sødygtig jolle. Vælg også en passende motor og husk at tjekke om speedbådskørekort er påkrævet (brug evt tabellen her nedenfor).
Medbring relevant udrustning afhængig af din planlagte tur og sørg for at holde båd, motor og udstyr i fornuftig stand.

Planlæg din tur

Tjek vejrudsigten inden turen. Er der risiko for opfriskende vind eller byger så skal du måske sejle en anden dag - det kan ligeledes være en god idé at have planlagt alternative sejlmål hvis vejret ændrer sig i løbet af turen.
Tjek søkortet for eventuelt farlige områder du skal undgå – f.eks lave stengrunde.

Beregn også meget brændstof din tur kræver og påregn reserve. 
En god tommelfingerregel er 50% ekstra brændstof om sommeren og 100% ekstra om vinteren hvor der er færre både på vandet der kan hjælpe dig.

Hav en livline til land

Hvis du får problemer til søs –f.eks. motorstop eller lækage er det vigtigt at kunne kalde hjælp. En opladt og tør mobiltelefon kan være afgørende for have kontakt med pårørende og kalde den rigtige hjælp.

Ofte bliver en redningsaktion sat for sent i gang på grund af forsinket nødmelding. Når du skal afgive et ønske om assistance elle en nødmelding er det vigtigt at kunne oplyse:

  • Hvor er du henne (evt. en GPS possition)?
  • Hvad er der sket (det er først en nødsituation når der er fare for menneskeliv)?
  • Hvor mange personer drejer det sig om?
  • Hvilken hjælp mener du selv at du har brug for?

Med SejlSikkert Alarm appen på din mobiltelefon kan du tracke din sejltur og afgive en nødmelding med en præcis positionsangivelse til JRCC

Brug vesten

Hav gode regningsveste med ombord og brug dem hver gang. Overbordfald og kæntringer kan komme pludseligt og uventet.
Du bør sætte dig ind i hvilken type vest der egner sig præcist til din type sejlads.

I fodI meter
I HKI Kw