VHF-radio
VHF-radioen er det mest sikre kommunikationsmiddel at bruge på vandet. VHF står for Very High Frequency og betegner det frekvensområde, radioen arbejder i. Danmark er dækket af VHF-modtagestationer med forbindelse til Lyngby Radio, der er døgnbemandet. Med en VHF-radio kan man næsten altid komme i forbindelse med Lyngby Radio og/eller skibe omkring sig. Har du en fastmonteret VHF radio med ekstern antenne, er det en god ide f.eks en gang om året at lave et prøveopkald til Lyngby Radio, så du er sikker på at udstyret virker. Både faste og bærbare VHF radioer fås med en DSC funktion, der sikrer at et nødkald bliver ledsaget at en positionsoplysning. Dette giver mulighed for en mere præcis eftersøgnings- og redningsindsats.
Bærbar VHF
Bærbar VHF – vær opmærksom på dækningen.
En bærbar VHF bør enten bruges som supplement til en fast installeret VHF radio eller som primær radio på fartøjer, hvor en fast installation ikke er mulig. Bærbare VHF sender kun med 3-5 watt og har en lille antenne, som normalt er placeret i lav højde. Dækningen er derfor væsentlig mindre end for en fast installeret VHF radio. Lyngby Radios dækning er baseret på fast installerede VHF radioer med stor antennehøjde, større antenne og 25 watt sendeeffekt. Man vil derfor kunne opleve i nogle områder ikke altid at kunne få fat i Lyngby Radio fra en bærbar VHF i f.eks. en kajak.
VHF radioer er faldet i pris de seneste år og er blevet mere kompakte. Det gælder også de bærbare VHF radioer, som nu findes med indbygget DSC og GPS. VHF radioer har i mange år været anset som den sikreste måde at gennemføre nødkommunikation, da man kan komme i direkte forbindelse med Lyngby Radio og redningsfartøjer. Det har fået ejere af mindre fartøjer, som f.eks. havkajakker og joller til at købe bærbare VHF’ere som en del af fartøjets sikkerhedsudstyr.
Det anbefales at supplere en bærbar VHF med en mobiltelefon. Både den bærbare VHF og mobiltelefonen bør beskyttes mod vand f.eks. i en vandtæt cover. Endvidere bør batterierne være friske og fuldt opladte og reservebatterier kan anbefales. Om muligt bør der etableres en opladningsmulighed i forbindelse med bådens 12 voltsanlæg
.
Se i øvrigt pjecerne ”Værd at vide om VHF og DSC” og ”Værd at vide om mobiltelefoni til søs”
For at bruge en VHF radio skal båden have et kaldesignal og brugeren et VHF DSC certifikat.