Redningsvesten

Vesten holder dig oppe, hvis du falder i vandet og øger din mulighed for at redde dig selv og for at blive reddet af andre. Vesten aflaster dig og giver dig tid til redning.

Ved SejlSikkerts spørgeskema undersøgelse i 2019 svarede 86%, at de altid eller næsten altid bruger redningsvest.

Men gid det var så vel! Ved den seneste observationsundersøgelse i 2022, så vi kun 57% bruge redningsvest. Et godt stykke op til de 86%. Og et godt stykke vej fra vilje til handling. I selv samme undersøgelse viste det sig, at enten bruger alle vest på en båd eller også bruger ingen vest. Brugen af vest er altså meget afhængig af skippers egen brug af vest.

Når vi nu ved, at brugen af vest forbedrer vores overlevelseschancer, må vi som skippere tage et ekstra ansvar og sikre, at alle om bord får vesten på – mænd, koner børn og ikke mindst os selv.

Det er ikke nok at vi, som loven foreskriver, medbringer veste til alle. Vi skal også sikre, at vestene bliver brugt – hver gang - også i godt vejr. Det er en udbredt myte, at man kun behøver vest i hårdt vejr. En optælling af ulykkesrapporterne fra de sidste 10 år viste, at 70 % af ulykkerne skete på dage med mindre vind end 5 m/s.

Brug den rigtige vest.
Svømmeveste i 50N klassen er gode til våd vandsport. Ror du kajak, surfer eller sejler jolle. Her er det almindeligt at ende i vandet og svømmevesten giver dig hjælp til at komme op igen og videre på din tur. Svømmeveste anbefales til øvede svømmere, tæt på land og med hjælpen i nærheden. Husk at efterse om din svømmevest er blevet gammel og slidt og måske har mistet opdriften. Køb hellere en ny hvis du er i tvivl. Køb gerne en svømmevest i klare synlige farver med reflekser. Sorte og grå veste er svære at spotte på vandet. Vælg en vest, der passer til personen og luk / spænd vesten, så den fungerer rigtigt ved en vandgang.

Redningsveste i 100N klassen – De klassiske faststof veste er velegnede til børn og uøvede svømmere – evt. også som gæsteveste. Redningsvesten fastholder personen i vandet og med ansigtet opad, så man kan trække vejret, også selvom man mister bevidstheden. Vælg også her en vest der passer til personen.

Selvoppustelige veste i 150N og 275N klassen er et godt valg for øvede svømmere på sejl- og motorbåde. Ved normal sejlads fylder og vejer veste ganske lidt. Og i en nødsituation giver de god opdrift og vende-virkning, så ansigtet er opad. 275N klassen er særlig relevant for sejlads i ydersæsonen med sejltøj og sweatre. Vejer du over 100 kg og sejler i ydersæsonen er 275N vesten et godt valg.

Lys på vesten – så kan du findes i mørke.
Mange redningsaktioner ender tit ud på aftenen når mørket har sænket sig. Det hjælper redningsmandskabet utroligt meget, hvis du sætter lys eller en lille lommelygte på vesten. Spørg din udstyrsbutik om lys til din vest.

Hvad siger reglerne?
I Bekendtgørelse 1687 af 12/12/2016 Om sikkerhed ved sejlads med fritidsfartøjer:

§4. G​enerelt
Ethvert fritidsfartøj skal være forsynet med sikkerhedsudstyr i fornødent omfang under hensyntagen til årstidens vejrforhold, fartøjets type og størrelse samt turens længde og varighed.

§ 5. Redningsveste

  1. Alle fritidsfartøjer, der ikke er fortøjet i havn, skal medføre redningsveste eller svømmeveste i korrekt størrelse, som er godkendte efter anerkendte normer til samtlige personer om bord.
  2. Det er fartøjets fører, der har ansvaret for, at der for hver person findes en godkendt rednings- eller svømmevest i korrekt størrelse om bord.
  3. Kapronings- og motionsroningsfartøjer kan i stedet følge Dansk Forening for Rosports eller Dansk Kano og Kajak Forbunds sikkerhedsbestemmelser.
  4. Dykkere, som​ transporteres i fartøjer, omfattet af denne regel, kan anvende de opstigningsveste, der bruges sammen med dykkerudstyret, i stedet for redningsveste.
  5. Fartøjer, der under opsyn anvendes i lavvandede områder i forlystelsesparker og lignende, kan af Søfartsstyrelsen fritages for at opfylde denne regel.
  6. Rednings- og svømmeveste skal være SOLAS- eller EU-typegodkendt, og overensstemmelsesmærkede med enten Ratmærke2) eller CE-mærke.
  7. Anvisninger for brugen og vægtgrænser m.v. af den enkelte rednings- eller svømmevest skal følges.

 

Selvoppustelige veste skal tjekkes.

Vælger du selvoppustelige veste, skal du tjekke dem en gang om året. Du ser efter om patron, udløser og opdriftsblære er OK. Se vejledning herunder