Vind og vejr

​​​​​​​Hvert år er over halvdelen af de ulykker og uheld, der sker på vandet, helt eller delvis forårsaget af vejret.

Når vi snakker om vejret, snakker vi om mange ting - vindretning, vindstyrke, skyer, sigtbarhed, nedbør, lufttryk og temperatur. Alt dette samt havets tilstand - dvs. bølgernes størrelse og strømmens retning og fart, som er skab​t af vejret - bør du orientere dig om.

Bølger, strøm og vind

Vind og vejr er betydelige faktorer når du begiver dig på vandet. 

Hvis du skaber dig en basisviden om vejret, hvordan du aflæser himlen og havet, og hvordan du bruger vejrudsigten, har du grundlaget for en god og sikker tur på vandet.

Hvis der er udsigt til hårdt vejr, så tag dine forholdsregler i tide: Gør båden klar, vælg alternativ rute eller udsæt turen til en anden dag.

 

Læs mere om vejr og bølger

 

Farvandsudsigter

Meteorologisk institut
På dmi.dk​ kan du altid se vejret lige nu og en prognose for det vejr, der kommer.

dmi.dk

Radiomelding
Har du ikke internetadgang er der mulighed på langbølge på 243 kHz. (Danmarks Radio) for at høre vejrmelding med farvandsudsigter, varsler og observationsliste dagligt kl. 05:45, 08:45, 11:45 og 17:45 .

SejlSikkert app

SejlSikkert​
Søsportens Sikkerhedsråd anbefaler, at du downloader SejlSikkert app'en, hvor du altid kan se det sidste nye prognoser for vind og strøm fra DMI og efterretninger og advarsler fra Søfartsstyrelsen. 

 

 

 

Læs mere om SejlSikker app

UV-index og solbeskyttelse

På vandet er man nødt til at dække sig til for ikke at blive solskoldet – især i det mest kritiske tidsrum fra 12-15.

Solens stråler er på den ene side dejlige og nødvendige, men er på den anden side skadelige i for store doser. Som sejler skal man have stor respekt for solens UV-stråler, som selv i overskyet vejr kan give skoldninger. 

Brug en solhat/sejlerkasket og let, men tætvævet tøj. Og suppler så på alle bare steder af huden med masser af solcreme – faktor 15 eller mere. Smør ca. 20 minutter, inden du skal ud. Gentag indsmøringen senere på dagen.

Husk også at beskytte læberne med en creme/læbepomade, der indeholder UV-beskyttelse.

Læs mere om solbeskyttelse

Hvornår er strålerne for kraftige?

UV-indexet er et mål for styrken af den UV-stråling, der kommer fra solen. UV-indexet fortæller dig, hvornår du skal beskytte dig i solen. I Danmark er UV-indexet 0 om vinteren og kan blive op til 7 om sommeren. Du skal beskytte dig mod solens stråler, når UV-indexet er 3 eller mere. Det er typisk netop i sejlsæsonen fra april til september. 

Læs mere om UV-index appen