Aktuelle emner

En stor del af kampagnen handler om at skabe en sikkerhedskultur - blandt alle os, der færdes til søs.
En stor del af kampagnen handler om at skabe en sikkerhedskultur - blandt alle os, der færdes til søs.

5 år mere med sikkerhed ombord

To store maritime fonde støtter sikkerheden til søs.

Glæden var stor i Søsportens Sikkerhedsråd, da vi modtog nyheden om, at A/S Dampskibsselskabet Orient’s Fond samt A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har valgt at støtte projektet Sikkerhed til søs – i en ny postpandemisk virkelighed i en 5-årig projektperiode fra 2024.

Projektet udspinger af SejlSikkert-indsatsen, som blev søsat af Søfartsstyrelsen, Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFonden i 2015.

Vi er meget begejstrede for støtten fra både Orient’s Fond samt A.P. Møller Fonden, som ultimativt kan være med til at redde liv til søs. Martin Wagner, som leder indsatsen udtaler:  ”I Danmark er vandsport nærmest en folkesport. Vi har 8.593 kilometer kystlinje og især under pandemien, så vi en kæmpe interesse for vandsport. Aktiviteter som vinterbadning, kajak og Stand Up Paddle er blevet superpopulært. Men også klassisk vandsport som sejlads i sejlbåde, motorbåde og joller har oplevet et boom både under og efter pandemien.

Netop kombinationen af en pandemi og den øgede individualisering inden for vandsport, har givet udfordringer for sikkerhedskulturen, siger Martin Wagner: ”Tidligere fik man sikkerhedskulturen ind under huden gennem klubben, men i dag er der næsten 1 million danskere, der dyrker vandsport og kun ca. 10% er medlem af en klub. Det giver os en kæmpe udfordring med at kommunikere sikkerhed til søs. Vi er derfor enormt taknemmelige for at to af de store maritimt funderede fonde har valgt at støtte os, så vi kan nå bredt ud med vores sikkerhedsindsats.” 

Danmark er en søfartsnation og vi har to af de mest trafikerede stræder i verden: Storebælt og Øresund. Derfor er det vigtigt, at der er en national indsats, som gennem uddannelse og oplysning af vandsportsudøvere, skaber en større forståelse for samspillet mellem den kommercielle skibstrafik og fritidsfartøjer. For det er til både glæde og gavn for alle, der færdes på vandet.

Projektets leder Martin Wagner glæder sig over, at støtten muliggør en samlet national indsats de næste 5 år: ”Vi er en del af Søsportens Sikkerhedsråd, og det giver os en unik mulighed for at tage temperaturen på vandsportsmiljøet på tværs af organisationer og idrætsgrene. Det kan vi omsætte til nationale kampagner over for de vandsportsgrene, hvor vi ser en øget risiko, og hvor vi med fordel kan styrke sikkerhedskulturen. For vi ved, at nøglen til at lykkes, ligger i bi- og multilaterale samarbejder, hvor vi udnytter hinandens viden og ressourcer.

Projektet består af et kampagnesekretariat med 4 medarbejdere og 30 frivillige instruktører, der holder foredrag, workshops og events om sikkerhed til søs over hele Danmark. Desuden er der 250 frivillige ambassadører over hele landet, som er med til at sprede budskabet om sikkerhed til søs.