Svømmevest eller redningsvest
Valget mellem svømmevest eller redningsvest er et spørgsmål om, hvad vesten skal bruges til.
Svømmevesten (sejlervesten)
Svømmevesten har oftest skum som opdrifts- materiale på både bryst og ryg og har ingen krave. Derfor er den velegnet til at svømme med. De mest almindeligt forekommende er den egentlige vest med lukning på maven og kano-/kajak-/jollevesten af pullover typen, der typisk giver lidt mere bevægelsesfrihed.
Begge typer veste har som regel en opdrift på 50 Newton. Svømmevesten kan kun anbefales til øvede svømmere i beskyttet farvand og kun med hjælp i nærheden. Ved bevidstløshed vil svømmevesten ikke kunne fastholde den bevidstløse person på ryggen med åndedrætsorganerne fri af vandet.
Redningsvesten
Redningsvesten kendes på, at den altid har en krave rundt om nakken og opdriftsmaterialet på bryst, skuldre og i nakken. Kraven og placeringen af opdriftsmaterialet skal sikre en rygliggende stilling med højt hævet hoved og dermed frie luftveje ved ophold i vandet.
Redningsveste fås som fastveste eller oppustelige
Fastveste har faste eller bløde skumblokke pakket ind i plast eller en slags stof.
De oppustelige veste har en CO2 flaske, der enten automatisk eller ved manuel udløsning sørger for opblæsning af vesten. Oppustelige redningsveste anbefales som hovedregel ikke til børn, der vejer mindre end 40 kg.
Fastvest contra oppustelig vest
En direkte sikkerhedsmæssig sammenligning mellem en fastvest og en oppustelig rednings- vest afslører ingen klar vinder eller taber, men hver type har sine stærke og svage sider.
Den oppustelige vest anbefales først og fremmest til svømmekyndige. Det er for at undgå panikproblemer i sekunderne før vesten blæser automatisk op eller i tilfælde af teknisk svigt.
Fordelene ved de oppustelige veste er dels, at man har nemmere ved at bruge en vest, man næsten ikke mærker og dels, at hovedet og luftvejene holdes højere og bedre fri af vandet, når man flyder i rygliggende stilling.
Omvendt er fordelene ved en fastvest, at den fordrer mindre vedligeholdelse og ikke kræver regelmæssige udgifter til serviceeftersyn eller ”genopladning”.
Redningsveste med 100 Newton er beregnet til børn og habile svømmere i kystnære far- vande. Sikkerheden ved bevidstløshed er begrænset.
Redningsveste med 150 Newton kan bruges af både svømmere og ikke-svømmere til såvel kyst- som havsejlads. Ikke svømmere bør dog have afprøvet en vest i vand og sat sig ind i de to muligheder for manuel oppustning.
Sikkerheden ved bevidstløshed er god, men vendeegenskaberne kan nedsættes af påklædningen.
Redningsveste med 275 Newton er beregnet til brug i alle farvande under alle vejrforhold. Sikkerheden ved bevidstløshed er god, men også her kan vendeegenskaberne nedsættes af påklædningen.
Professionelle veste
Til professionelt brug findes de større, op- pustelige veste med den såkaldte SOLAS god- kendelse. SOLAS godkendte veste har to adskilte opblæsningssystemer og er både tungere og noget dyrere end oppustelige veste til fritidssejlere.
Vendeegenskaber
Iflg. godkendelsesnormerne skal alle rednings- veste på 150 N og derover kunne vende en person i vandet til rygliggende stilling inden for 5 sekunder.
Fritidssejlere bør dog være opmærksom på, at den store mængde luft, der ofte er indesluttet i en vand- og vindtæt sejlerbeklædning, kan give en stor mængde opdrift på et uhensigtsmæssigt sted (f.eks. stor luftlomme på rygsiden), og derved forringe vestens vendefunktion.
Asymmetriske veste
I et forsøg på at forbedre vendeegenskaberne fremstilles de SOLAS godkendte 275 N veste også i udgaver, hvor den ene oppustede ”lunge” er væsentligt større end den anden. Det er en såkaldt asymmetrisk vest.
Asymmetriske veste findes også i faststofveste til små børn.
Redningsveste til børn
Indtil børnene er blevet habile svømmere, skal de selvfølgelig bære en redningsvest, der passer til deres størrelse og vægt. Først derefter kan en svømmevest komme på tale. Redningsvesten til børn vil normalt være en fastvest, da oppustelige veste generelt ikke anbefales til personer under 40 kg.
Redningsvest med indbygget sele til livline
Sammen med redningsvesten er brug af sikkerhedssele og livliner vigtige for den personlige sikkerhed om bord i et fritidsfartøj.
Brug af sikkerhedssele og livline kan anbefales i mange situationer, men bør anses for en ubetinget nødvendighed når vejret er dårligt, når det er mørkt og når man er alene i båden. Livlinen skal fastgøres til et sted på båden, der er solidt – og mindst lige så solidt som livlinen.
Ved køb af en redningsvest kan man vælge mellem udgaver med eller uden indbygget sikkerhedssele. Veste med indbygget sikkerhedssele har kraftige gjorder på ryggen og om livet samt en D-ring på forsiden til fastgørelse af livlinen. Gjordene skal kunne holde til et kraftigt træk i livlinen ved overbordfald
Søsportens Sikkerhedsråd anbefaler, at man til al fritidssejlads køber en vest med indbygget sikkerhedssele med D-ring og tilhørende CE- godkendt livline samt skridtrem.
Separat sikkerhedssele og livline
Sikkerhedsseler og livliner skal være CE-godkendte. Ved køb af vest uden indbygget sikkerhedssele anbefales det at købe en separat sikkerhedssele og livline, der er godkendt og mærket med CE1095.
Brug af livline er den bedste garanti for at blive om bord. Husk blot, at livlinen skal fastgøres i solidt forankrede punkter på båden. Gerne i kroge eller wirer (mandeliner), der er monteret specielt til formålet.
Vælg veste i sikre farver
For alle fastveste gælder, at de på skulder og kraveparti bør være i skrappe farver, der ikke er naturligt forekommende ude på havet. Rød, orange og gul og gerne i selvlysende farver er gode, idet de ses tydeligt i en eftersøgningssituation.
Faste rednings- og svømmeveste med blå, hvide eller grønne farver på skuldre og krave, er måske nok ”moderigtige” men sikkerhedsmæssigt absolut uegnede, da de går i ét med havets farver!
Kravet om skrappe farver er lidt anderledes for oppustelige veste, da alle kvalitetsveste har et ”overtræk” uden på den del, der pustes op. Dette overtræk kan være en hvilken som helst farve, da den blære, der blæses op og er synlig i en eftersøgningssituation, altid skal være orange og med reflekser.
Ekstraudstyr
En skridtgjord sikrer, at vesten ikke ”kravler” for højt op på kroppen og giver derved en bedre flydestilling. Specielt en oppustelig redningsvest er svær at fastholde i korrekt stilling på kroppen under overbordfald og opblæsning uden skridtgjord. Man skal dog sikre sig, at skridtgjorden ikke er spændt for hårdt. Vesten kan også suppleres med en lygte således, at man ved lys og lyd fra fløjten kan påkalde sig opmærksomhed.
Konklusion
Hvis dit valg falder på en fastvest, behøver du nu ikke gøre mere end at vælge den størrelse, der passer dig bedst. Det er til gengæld også vigtigt! Er dit valg derimod faldet på en oppustelig redningsvest, skal du foretage endnu ét valg: Du skal nemlig vælge opblæsningssystem.