Sikker badning fra båden

17jun

Hvordan forebygger du uheld når i bader fra båden?

En god badestige gør svømmeturen mere sikker

Gode råd om badning fra båden


​Det er fristende sådan at hoppe i bølgen blå, når solen skinner fra en skyfri himmel. Det er dog ikke ufarligt at springe i vandet fra b​​​åden og få sig en kølig dukkert. I de sidste par år er flere sejlere druknet i forbindelse med badning fra båd. Her får du et par gode råd til, hvordan du bader sikkert fra båden. ​​

Det er nemt at hoppe i vandet, men husk også, at det skal være nemt at komme tilbage på båden. Badestigen skal fungere og være trukket ned, så du kan nå trin​​ene fra vandet. Når man bader fra båd, er vandet som regel så dybt, at man ikke kan bunde, og derfor er det en ekstra sikkerhed at have et flydetov eller en redningskrans i en line, så du kan holde fast i den, hvis du trænger til et hvil, får kramper eller hvis du af anden grund får brug for at tilkalde hjælp.

"Det allervigtigste råd, jeg kan give, er, at der altid skal være en sejlduelig person tilbage på båden. Så er der én, der kan holde øje med dem, der bader og træde til med hjælp og slå alarm, hvis der sker noget uventet. Det er sjovest at bade samtidig, men hvis I kun er to afsted, så bør de​n ene altså blive om bord" fortæller Sten Emborg, der er specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd.

Når badeturen ender galt

Inden for de sidste 5 år er 5 sejlere i Danmark druknet i forbindelse med badning fra båd. Det er personer der har fået et ildebefindende eller er blevet ført væk fra båden af strømmen. Det har også været tilfælde hvor der ikke har været nogen badestige eller en defekt badestige, så den badende ikke har kunnet komme ombord igen. (Opdateret 2021)

Tjek strømm​​en, før du springer i
Hvis båden ligger for anker, er der risiko for, at strømmen kan føre dig væk fra båden, mens du bader. Inden du springer i vandet, bør du derfor undersøge, hvor stærk strømmen er ved at holde øje med, om småting i vandoverfladen bliver ført væk fra båden. Uanset hvad, så skal der blive en person tilbage på båden, der holder øje og som, hvis strømmen fører nogle væk fra båden, kan sejle hen og få alle om bord igen.

- Det virker måske meget tilforladeligt at bade fra båden midt på et roligt hav, men du bør alligevel aldrig bade, hvis du er sejlet ud alene, for strømmen kan være utrolig lumsk. De fleste husker nok redningsaktionen for nogle år siden med den tyske familie i Storebælt, hvor familiens 13-årige datter var eneste person tilbage på båden. Først var hendes bror blevet taget af strømmen, mens han badede, og da forældrene og en søskende prøver at redde ham, tager strømmen også dem, fortæller Sten Emborg.

Heldigvis lykkedes det pigen at slå alarm via VHF-radioens kanal 16, og alle fire blev reddet i god behold. Det endte godt, men det er et skrækeksempel på, hvor hurtigt det kan gå galt, hvis man ikke har respekt for havets kræfter. Tænk, hvis hele familien var sprunget i vandet på én gang for at bade.

Tag en pause, hvi​​s du bliver kold
Når din krop er varmet godt op af solen, kommer det kolde gys, når du rammer vandet. Lidt væk fra kysten kan vandet let være adskillige grader koldere end inde ved stranden. Du kan evt. tjekke vandtemperaturen på DMI eller kaste et termometer i vandet og måle ca. en meter under overfladen, før du springer i.

Er vandet koldt, kan du overveje en surferdragt eller lignende, så du kan holde varmen, eller vent med at bade til du finder et sted, hvor vandet er varmere. Risikoen for kramper stiger jo koldere vandet er, så lad være med at blive i vandet, hvis du begynder at fryse.

En svømmevest sikrer dig opdrift i vandet, men holder dig også oven vande, hvis du får kramper eller ildebefindende. Uanset hvad, er svømmevesten en ekstra sikkerhed, specielt hvis du ikke er i svømmetopform.

Når du har tjek på sikkerheden, er det bare om at springe i.

- Det er så fredfyldt at bade fra en båd, når der ikke er andre både i miles omkreds, og der er vand så langt øjet rækker. Og hvis man tager sine forholdsregler, så er det bare om at nyde det, så længe sommervejret varer – og husk endelig den vandfaste solcreme, siger Sten Emborg.​

​​
Fakta: Tre badet​ure, som endte tragisk

En 78-årig mand og hans kammerat sejler ud på Skive Fjord, hvor de beslutter sig at tage en svømmetur. Pludselig forsvinder han fra overfladen og vennen slår alarm. Redningsmandskabet er hurtigt fremme, men må desværre erklære manden død.

En 62-årig erfaren sejler er på vandet sammen med en ven, da han beslutter sig for at hoppe i vandet og svømme de resterende 100 meter ind til stranden. Manden kommer i problemer, og vennen forsøger forgæves at redde ham op i båden. Vennen ringer 1-1-2, og en helikopter bliver sendt afsted. Men undervejs får manden et ildebefindende, og på trods af genoplivning og forsøg på at redde ham, bliver han erklæret død ved ankomsten til sygehuset.

En 50-årig lystsejler er i selskab med venner på en sejltur. På et tidspunkt springer han i vandet for at svømme til et lavvandet område, men undervejs blev han sandsynligvis grebet af strømmen. De øvrige personer på båden slår alarm og en helikopter redder manden op fra vandet og flyver ham til hospitalet, hvor han siden erklæres død.


Før du spr​inger i vandet:

  • Lad altid en sejlduelig person blive tilbage i båden, der kan træde til med hjælp og slå alarm, hvis det bliver nødvendigt
  • Bad aldrig, hvis du er sejlet ud alene.
  • Vær sikker på, at din badestige fungerer
  • En god badeplatform på båden gør badning nemmere og sikrere
  • Tjek strømmen ved at observere om småting på vandet bliver ført væk fra båden
  • Hav gerne et langt flydende tov eller en redningskrans i snor efter båden. Her kan du samle kræfter eller holde fast, mens du kalder på hjælp.
  • Vær opmærksom på vandtemperaturen, inden du hopper i. Du kan tjekke den på dmi.dk
  • Tag en surferdragt eller lignende på, hvis vandet er koldt, og overvej en svømmevest, hvis du ikke er i svømmetopform.

Kontakt

Søsportens Sikkerhedsråd