Når Louise og Lars Madsen sejler afsted med deres to børn, har de sjældent en plan, der rækker længere end at komme ud af havnen og sejle til højre eller venstre.
- Vi lader vinden og vejret afgøre i hvilken retning, vi sejler. Vi lærte ret hurtigt, da vi begyndte at sejle med børnene, at planer alligevel bliver ændret, og at vi aldrig når så langt, som vi tror primært pga. vejret. Vores råd til andre børnefamilier er derfor ikke at have for mange planer. Det vigtigste er, at børnene synes, det er sjovt, for så slapper alle af, siger Louise Madsen.
Om sommeren stikker familien til søs i fem uger, men sejlturene bliver så vidt muligt holdt på omkring tre timer ad gangen. Er det nødvendigt med et længere stræk, så er der afgang tidligt om morgenen, så en god del af turen er overstået, inden børnene vågner. Børnene, der er 9 og 13 år, tager del i opgaverne ombord, og det betyder, at børnene vokser med opgaverne, og at hele familien bliver et team, fortæller Lars Madsen.
- Vi har haft børnene med ombord, siden Rasmus var et år, og nu er begge børn så store, at de hjælper til med at sejle ud af havnen. Man kan sagtens begynde fra de er helt små med opgaver, som fx at bede dem holde et tov, mens man ligger til i en havn. Så føler de, at de hjælper til, og de får interesse for at lære mere. I dag kan børnene klare fortøjningerne og skubbe fenderne ud, og Rasmus får lov at styre ind og ud af havnen, mens vi holder øje og er klar til at gribe ind, hvis det er nødvendigt.
Øv de kritiske situationer med børnene
Der skal naturligvis være styr på sikkerheden. Derfor har hele familien lært at svømme, og alle bærer redningsvest på båden. Børnene har også vest på, når de går rundt på havnen, og mobilen er med i lommen, når de færdes på havnen alene, og når de sejler i deres gummibåd i havnebassinet. Hele familien øver sig også sammen på at håndtere uventede situationer.
- Børnene har været med til at øve mand over bord, og Rasmus har lært, hvordan man bruger VHF’en, hvis det uheldige skulle ske, og han er tilbage på båden og skal tilkalde hjælp. Vi har også øvet med børnene, hvordan de sejler op til en bøje og ligger stille, så kan standse båden i en nødsituation, fortæller Louise Madsen og fortsætter:
- Vi fik engang et rigtig godt råd af en sejler, om at fortælle børnene, at hvis de falder i vandet, mens vi sejler, så vil båden fortsætte med at sejle i lidt tid, indtil vi får vendt båden og sejler tilbage til dem. Så ved børnene, at vi ikke sejler fra dem, men at vi er på vej tilbage til dem. På den måde kan man undgå den værste panik hos dem. I det hele taget er det godt at forberede børnene på forskellige kritiske situationer og øve dem, men uden at gøre dem bange.
Gør det sjovt
Familien tilbringer meget tid i havn, hvor de som regel bliver én-to overnatninger, før turen går videre.
- Vores børn elsker havnelivet og at møde nye legekammerater. Vi går altid efter havne, hvor der er legepladser, og mange havne arrangerer underholdende aktiviteter. Vi har også paddleboards og en gummibåd med, som de kan få mange timer til at gå med, fortæller Lone Madsen.
- Børnene synes også, at det er sejt, at vi kan sejle ud og ligge for anker, mens vi griller og bader med hele havet som vores egen swimmingpool. Vi nyder sejlturene, og det er fantastisk at holde udkig sammen med børnene efter marsvin og sæler – så er vi helt nede i tempo.
Når vejret ikke er med familien, bliver de på båden og bager kage, spiller spil eller læser historie. Båden fungerer som et sommerhus, som de er heldige at kunne flytte fra sted til sted, så de hele tiden oplever nyt.
- Vores råd er ikke at holde sig tilbage med at tage børnene med ombord uanset deres alder. Man skal bare huske som forælder at være indstillet på, at turen foregår på børnenes præmisser. Tjek hele tiden vejrudsigten og hvis I kan se, at det vil være dårligt vejr i flere dage, så søg hurtigst muligt til en havn med flere muligheder fx flere restauranter, biograf og svømmehal. Så er der nok at fylde tiden ud med, siger Lars Madsen.
Hejs BOB-flaget
Børn Om Bord-flaget viser andre børnefamilier i havnen, at I har potentielle legekammerater ombord. Flaget kan købes hos Dansk Sejlunion og gennem udvalgte sejlklubber.
Tips fra andre børnefamilier
På Facebook-gruppen ”Sejlere med børn ombord” kan du finde og dele gode råd med andre børnefamilier om alt fra sikkerhed til underholdning.
Find børnevenlige havne
På havneguide.dk kan du finde havne med legepladser og andre faciliteter i hele Danmark. I Kommas Havnelods finder du bl.a. havneplaner med angivelse af vanddybder, besejlingsvejledninger samt havnenes faciliteter og beskrivelser af nærliggende seværdigheder.
Gode råd
- Skab en hyggelig stemning ombord og skab særlige traditioner, som børnene glæder sig til
- Børnene skal bærer vest på båden, og når de færdes på havnen
- Forbered børnene på nødsituationer og træn dem
- Undgå at sejle i hårdt vejr – det giver søsyge og utrygge børn
- Monter en livline bag på båden, som dine børn kan tage fat i, hvis de svømmer og bliver trætte eller der er stærk strøm.
- Lær dine børn de basale ting om sejlads og giv dem roller og opgaver, der passer til deres alder
- Få børnene ned i kahytten, hvis I skal have arbejdsro på dækket
- Medbring førstehjælpskasse ombord til mindre ulykker
- Sæt evt. et sikkerhedsnet op omkring båden, så mindre børn ikke kan falde overbord, og giv kravlende børn en barnevognssele på med en livline.
- Læg så vidt muligt de lange sejlstræk, når børne sover
- Hav masser af spil og anden underholdning til regnvejrsdage