Påklædning
I Danmark bør man aldrig surfe i badetøj. Som surfer er du hele tiden i tæt kontakt med vandet, som afkøler langt hurtigere end du måske umiddelbart tror - selv når solen bager fra en skyfri himmel.
Redningsvest
Det er et lovkrav at medbringe en godkendt rednings-/svømmevest, når du surfer. Det sikreste og mest praktiske er selvfølgelig at have den på. Den hjælper til at holde dig flydende i vandet og varmer tillige.
Våd- og tørdragt
Vand- og vindtemperaturen i Danmark gør, at det næsten altid er nødvendigt med en våd- eller tørdragt. Om vinteren er en tørdragt på minimum 5 mm nødvendig. Er det rigtig koldt, kan man med fordel benytte svedabsorberende undertøj under dragten.
Surf-støvler og surf-sko
Surf-støvler eller surf-sko giver et godt fodfæste, holder fødderne varme og beskytter desuden mod eventuelle skarpe genstande fra havbunden.
Surf-hætte og vanter
Surfer du om vinteren, er det afgørende at anvende en neoprenhætte. Ca. 40% af ens kropsvarme forsvinder gennem et utildækket hoved. Husk at vind køler ekstra meget.
Surf-handsker
Syrer du til i armene, fordi surf-handskerne gør dit greb om bommen bredere, er et par surf-luffer eller opvaskehandsker et udmærket alternativ til at afværge den værste kolde vind. Dine hænder er dit vigtigste redskab til at bevare kontrollen som windsurfer. Bliver du først kold, kan det være svært at holde fast om bommen og komme sikkert ind til land igen. Følingen og bevægeligheden i fingrene er noget af det første, der reduceres ved kuldepåvirkning.
Klæd dig i synlige farver
Gør dig synlig. Brug af stærke farver - gerne fluorescerende - på surfbræt, sejl, svømmevest og våd- eller tørdragt gør det lettere for andre at få øje på dig i og på vandet. Hvide, blå og sorte farver går oftest i ét med havet. Vælg derfor farver, der er til at se på længere afstande, helst orange eller gul – evt. i form af en windbreaker eller lycra-trøje du kan tage uden på din øvrige beklædning.
Rig-sikring
Hvis surfbræt og rig (mast, sejl og bom) skilles ad i kraftig blæst, f.eks. ved at jointen (gummileddet) knækker, vil brættet hurtigt kunne drive væk og efterlade surferen alene og hjælpeløs i søen. Derfor bør man sørge for en snor eller gjord, der forbinder de to dele af mastefoden, som jointen holder sammen.
Udløsning af trapezen
Det anbefales at trapezen kan udløses med én hånd. Det kan betyde meget, hvis du f.eks. sidder fast i udstyret i forbindelse med et styrt.
Reserveline
En reserveline, der kan surres fast på bommen, trapezkrogen eller gemmes i mastelommen kan blive nyttig i en kritisk situation. Linen kan f.eks. surre mast, sejl og bom sammen i tilfælde af havari, erstatte ødelagte liner og holde iturevne dele sammen, samt bruges som slæbeline. Det anbefales at medbringe mindst 5-6 meter line.
Hjelm
Er du begyndt at træne loops og hop, er det en god ide at beskytte hoved og ører med en hjelm. Hjelmen skal dække ørerne, så den yder beskyttelse mod sprængte trommehinder, hvis man i et styrt rammer vandspejlet med siden af hovedet. Flag Sejler du mere end 200 meter fra kysten, kan et lille rødt flag skabe opmærksomhed ved eventuelle problemer.
Fløjte
En fløjte fylder kun lidt og er fremragende, da lyden når meget længere end ved blot at råbe.
Kniv
Det er en god ide at medbringe en kniv til at skære sig fri af tovværk. Kniven kan f.eks. være stump og kunne flyde.
Vandtæt diodelygte
En lille diodelygte kan gøre dig mere synlig, hvis du er uheldig og får problemer sidst på dagen, når mørket sænker sig. Den er nem at have med, da den ikke fylder meget.
Mobiltelefon
Skal du på en længere tur, kan en mobiltelefon være god at have med. Køb en vandtæt telefon eller brug en vandtæt pose.
Førstehjælpskasse
Hav altid adgang til en førstehjælpskasse, gerne med folietæppe – enten i bilen eller i klubhuset.
Udstyrspakker
Tjek Internettet for ekstra sikkerhedsudstyr. Det er muligt at anskaffe sig et lille sikkerhedssæt, der kan fastgøres på trapezen. Et sikkerhedssæt indeholder f.eks. knæklys, flag, strips, ekstra liner, fløjte, spejl og en oppustelig bøje til at fastmontere udstyret.
Vedligeholdelse af udstyr
Når en windsurfer får brug for hjælp på vandet, er det oftest på grund af udstyr, der går i stykker. Vedligehold derfor udstyret og udskift jævnligt tovværk, liner og andre dele, der hurtigt slides.