En mobiltelefon er egentlig ikke beregnet til brug på vandet. Mobiltelefonnettets dækningsområde er først og fremmest indrettet til at give dækning på land, og de fleste mobiltelefoner skal desuden beskyttes mod fugt og vand, når de anvendes til søs. VHF-radioen er noget af det mest sikre, når det gælder nødkommunikation til søs, men mange fritidssejlere har ikke en VHF.
Mobiltelefonens udbredelse har til gengæld medført, at næsten alle i dag kan ringe fra deres båd og for en del af fritidssejlerne, bliver mobiltelefonen derfor en vigtig del af sikkerhedsudstyret.
Almindelig kommunikation
Mobiltelefonen er velegnet til almindelig kommunikation, hvor det ikke er afgørende, at den på et hvilket som helst sted og tidspunkt virker eller er inden for dækningsområdet. Inden for udbyderens dækningsområde er mobiltelefonen velegnet til sikkerhedsrelateret kommunikation som f.eks. at hente vejrudsigter eller til at informere pårørende om en evt. forsinket hjemkomst. En sådan underretning af pårørende kan spare mange bekymringer og unødige eftersøgninger.
Nødkommunikation
I nødsituationer er en VHF-radio det mest sikre kommunikationsmiddel. VHF-radioen har et meget stort dækningsområde, er udviklet til at klare forholdene til søs og har brugsmæssigt den afgørende fordel, at andre skibe i området har mulighed for at opfange og reagere på nødmeldingen. TDC’s kystradiostation, Lyngby Radio, koordinerer kommunikationen mellem assisterende skibe og JRCC, Joined Rescue and Coordination Center (tidligere SOK).
Læs mere om dette i publikationen "VHF og DSC” fra Søsportens Sikkerhedsråd. Nødkommunikation med en mobiltelefon er ikke optimalt, men for en del danske fritidssejlere vil det være eneste mulighed. Derfor vil vi i det følgende gennemgå, hvordan man bedst muligt kan ruste sig til den situation, at mobiltelefonen skal benyttes til nødkommunikation.
Forbered mobiltelefonen
Der er i hvert fald 4 vigtige punkter, du skal forberede før du sejler ud.
- Sørg for at mobiltelefonens batteri er fuldt opladet og medbring gerne et ekstra opladet batteri.
- Beskyt mobiltelefonen mod fugt og vand.
- Indkod vigtige telefonnumre.
- Aktiver din mobiltelefons ”vis nummer funktion” og deaktiver eventuelle mobilsvar- og viderestillingsfunktioner.
Hvis du bliver involveret i en søredningsaktion, hvor mobiltelefonen anvendes, så er der yderligere ét meget vigtigt råd:
Sørg for at mobiltelefonen ikke er optaget. Den skal være ledig til kommunikation med sø-redningsenhederne.
1. Oplad batteriet
JRCC og Lyngby Radio har koordineret mange søredningsaktioner, hvor det eneste kommunikationsmiddel med den nødstedte var en mobiltelefon – og hvor forbindelsen pludselig er ophørt, fordi der ikke var mere strøm tilbage på mobiltelefonens batteri. Når kontakten med den nødstedte afbrydes, vanskeliggøres redningsaktionen.
Oplad derfor batteriet helt, inden du sejler ud og brug ikke strøm på samtaler, der lige så godt kan vente. Tag gerne en fuldt opladet "powerbank" med til en nødsituation.
Medbring gerne en mobiltelefon oplader, der kan tilsluttes bådens strømforsyning. Opladere til brug i biler med ”cigarstik” er ofte også anvendelige i en båd.
2. Beskyt mobiltelefonen mod fugt og vand
De fleste mobiltelefoner ophører med at fungere, hvis de udsættes for fugt eller vand. Beskyt derfor mobiltelefonen med et vandtæt etui af en slags før afgang fra havn.
Den simple form er at lægge mobiltelefonen i en kraftig plastpose (f.eks. en lille frysepose) og slå en knude på posen. Mere avancerede – og dyrere – løsninger er diverse vandtætte etuier og covers.
3. Vigtige numre
112
- anvendes i alle nødsituationer – dvs. i
enhver situation, hvor der er overhængende
fare for besætning og skib.
Nummeret kan trykkes på en mobiltelefon, selv om man ikke har indtastet pinkoden.
Når du har foretaget et nødopkald til 112, skal du præcisere, at du er til søs. Du vil dermed straks blive stillet igennem til vagtchefen på Lyngby Radio. Dernæst skal du så vidt muligt oplyse følgende:
- Dit mobiltelefonnummer
- Bådens position
- Situationens art
- Antal personer om bord
- Antal evt. tilskadekomne
- Særlige kendetegn på båden
- Hvilken hjælp du vurderer der er nødvendig
- Vejrforholdene
Herefter vil Lyngby Radio hurtigst muligt via VHF-radio alarmere skibsfarten i området og igangsætte en redningsaktion via JRCC.
Lyngby Radio vil normalt ringe tilbage til dig inden for et kvarter. Sker dette ikke, kan det f.eks. skyldes, at du har slået mobilsvar til eller en misforståelse om dit mobilnummer. Tjek og ring tilbage via 112.
+45 72198410
- er et døgnbemandet telefonnummer til Lyngby Radio, der kan anvendes til at anmode om enhver anden form for assistance, hvor der ikke er tale om en nødsituation, som er dækket af 112.
Desuden kan eventuelle observationer af ting til fare for skibstrafikken rapporteres til dette nummer.
1853
- er vejrudsigten fra DMI, Danmarks Meteorologiske Institut
4. ”Vis nummer funktion”, mobilsvar, m.m.
Det er vigtigt, at modtageren af et opkald kan se mobiltelefonens nummer, således at tilbagekald kan foretages. Se i mobiltelefonens manual, hvordan ”vis nummer funktionen” slås til. Det er selvfølgelig også vigtigt, at mobiltelefonen ikke er viderestillet til din telefon derhjemme eller er sat på mobilsvar, så du ikke kan ringes op.